Uncategorized

„Новите тестове за емисии могат да означават по -малко опции, както и по -високи цени“

, ние бяхме постоянни филмови критици на метода, че са изложени официалните емисии на метода, както и тестовете за икономически климат на горивата. Тестовете на NEDC (смехотворно за нов европейски цикъл на шофиране) са датирани, както и непредставителни-както и са били от много години-така че ние приветстваме въвеждането на уж по-реалния WLTP/RDE в световен мащаб (World Harmonized Light Vehicle превозни средства Процедура за тестване/реални емисии на шофиране) Тестовете, които включват оценки на пътя и, обещани ни, ще бъдат строго проверени.
Реклама – Статията продължава по -долу

И все пак само миналата седмица, ние съобщихме за специалистите по тестване на Mercedes, които ни казаха, че ако всички очакваме каквото да бъде определено от новата програма за тестване, може да сме разочаровани. В регламентите все още има вратички, казаха те.
• Истински тестове за световни емисии: Каквото и да изисквате да знаете
До септември всеки нов автомобил и камиони, които се предлагат, ще трябва да бъдат тествани до изискванията на WLTP/RDE – страхотно нещо, със сигурност? Абсолютно. Въпреки това с всеки тест, който поема „два пъти усилията, както и два пъти времето“ според Mercedes, както и фигури, които трябва да се предлагат за всяка версия на всеки автомобил и камион (включително опции), има огромна работа , струвайки богатство.
Странно, нашата система за данъчно облагане, както и целта на ЕС за всеки автомобил и производителя на автомобили „Средно на флота“, да бъде 95G/km до 2020 г., и двете са определени на стари фигури на NEDC. За щастие, това не означава два теста за всеки автомобил и камион – има компютърна програма, наречена CO2MPAS за създаване на NEDC статистика от WLTP тестове.
Не ме разбирайте погрешно, не съжалявам за пазар с лош запис при тестване на емисии. Това обаче е още един пример за регулатори, които не са истински ангажирани с експерти. Както един инсайдер ни каза тази седмица, разходите за тестване, както и удовлетворяващи цели ще окажат влияние върху цените, докато някои дизайни могат да изчезнат от шоурумите. Така че по -малко вариант, както и по -високи цени. Не съм сигурен, че това беше целта на политиците.
Новите купувачи на Toyota Prius Hybrid ще трябва да платят таксата за задръствания, след като нов тест за емисии премести официалния си CO2 над 75g/km …

hkn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top