Uncategorized

„Шофьорите са парични крави, глобени милиони за използване на собствените ни улици“

, всички ние работим при тежки обстоятелства и е разбираемо, че хората правят грешки. Но нашето разследване на кварталите с нисък трафик тества границите на това колко слаба може да бъде намалена.
Историята започва през май 2020 г., когато централното правителство създаде „Активен туристически фонд“ в размер на 250 милиона британски лири, който съветите могат да изразходват за проекти за насърчаване на хората да ходят или карат, вместо да шофират или да вземат обществен транспорт. Пътищата обикновено са били стеснени или затворени от проектите, неизбежно поставяйки ограничения върху автомобилистите.

„Ясно е, че автомобилистите от камиони трябва да имат много подобрени условия на труд“

Но имаше още един улов: местните власти трябваше да действат бързо. Съветите, които успешно наддават за първия транш на финансиране, имаха само четири седмици, за да се изградят, и работата трябваше да бъде завършена в рамките на осем седмици за болка на отдела за транспортиране на пари от връщане назад. Поканите за втория транш на финансиране дадоха на съветите само месец да подадат предложения.
Реклама – Постът продължава по -долу

Не са направени изненадващи грешки. Съветът на Уилтшир, например, похарчи 412 000 британски лири, забранявайки трафика в центъра на Солсбъри, преди Общинският съвет да вземе решение, че няма да подкрепи схемата, която беше „безкрайно“ след по -малко от два месеца. Подобни истории се появиха в цялата страна и имейлите, наблюдавани от Automobile Express, разкриват, че Лондонската пожарна бригада трябва да опише на Съвета на Елинг, че бетонните блокове, ограничаващи достъпа, могат да повлияят на времето за действие при спешни случаи, нещо, което трябва да е било очевидно.
Как властите мислят за автомобилистите също е тревожно. Няколко съвета говорят за автомобилистите, които са „управляващи плъхове“ по местните улици, а когато не са наричани Вермина, ние, автомобилистите са парични крави, глобени милиони за използване на собствените ни улици.
Пътищата не са химически комплекти, с които планиращите да играят, а нито спешните служби, нито автомобилистите трябва да се третират като лабораторни мишки. Като се имат предвид изгубените пари от неуспешни LTNs, властите трябва да се сблъскат с трудни въпроси за това как се отнасят към автомобилистите, които те
са избрани да представляват.
Вижте нашата изключителна история за кварталите с нисък трафик тук …

hkn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top