Минималният минимум за паркиране може да бъде премахнат

Законът, определящ минималната такса за наказанията за паркиране на превозни средства във Великобритания, може да бъде премахнато, за да може местните власти да намалят глобите за паркиране на превозни средства за леки нарушения.
Министерството на носенето (DFT) обмисля правни варианти, за да направи промените след критиката, че съветите използват паркирането на превозни средства като „парична крава“.
DFT също гледа да направи петминутни „гратисни периоди“ – които някои съвети вече оперират доброволно – законово изискване.
Реклама – Статията продължава по -долу

Местните власти също ще трябва да публикуват сметки за паркиране на превозни средства, за да подобрят прозрачността.
Съобщенията формират официалния отговор на доклад на Камарата на общините, публикуван от Комитета Carry Select миналата година.
• Система за само паркиране на Volvo
Докладът установи „дълбоко вкоренено схващане, че местните власти разглеждат прилагането на паркинг на превозни средства като парична крава“.
Той също така постави под въпрос несъответствието между глобите за паркиране на превозни средства в сравнение с глобите за по -сериозни престъпления като превишена скорост.
Съветите събраха рекордни печалби от таксите за паркиране на превозни средства и глоби през 2012/13 г., но през декември секретарят на секретаря Патрик Маклафлин замрази наказанията за паркиране на превозни средства за остатъка от сегашния парламент.
Публикува се и обществена консултация – предстои да приключи през февруари – относно агресивните политики за паркиране на превозни средства. Тя включваше идеята за бракуване на автомобили CCTV Camera за прилагане на паркиране на превозни средства.
Луиз Елман, председател на Комитета за подбор на пренасяне, приветства действията на правителството. Тя каза: „Има чувството, че хората не се отнасят много справедливо и за това беше докладът.
„Съветите имат голяма дискретност и това е правилно, тъй като е местна услуга, но става въпрос за разумно.
“Съветите трябва да са много по -ясни за това, което правят с парите си и какви пари печелят.”
Професор Стивън Глайстър, директор на Фондация RAC, заяви, че са необходими промени, за да се отразят престъпленията за паркиране на превозни средства са нарушения, а не глоби.
Той добави: “Имаме нужда от известна пропорционалност и прозрачност. Преди почти четири години коалицията обеща да прекрати войната срещу автомобилиста.
„Все още не е приключило, но може би тези последни предложения ще ни направят крачка по -близо до победата.“
• Нова услуга за обжалване на частни автомобилни паркове • Печалбата на съветите на превозните средства се извисява • Ограничение на скоростта, която трябва да бъде намалена до 60mph на M1 • Volvo Self-Tarking System

hkn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top